Onderstaande onderwerpen zijn te klein om ze op een eigen pagina te zetten.

  • Muziekavonden met Ru Sevenhuysen, rond 1960
Behalve dat Ru Sevenhuysen artikelen over muziek in de Hobby Puk schreef, verzorgde hij ook muziekavonden. Die waren niet bedoeld voor leden van de Hobby Club, maar voor iedereen die erin geïnteresseerd was. De HCD zorgde er voor, dat een goede geluidsinstallatie op die avonden aanwezig was.
  • Dansavond op de Hellingen, 1961

Dansen was geen Hobby Club-hobby, was zelfs niet toegestaan door de Gemeente.
Deze van stijldansen en rock-'n-roll zijn dan ook zeldzame beelden van een dansavond op de HCD.

  • Het bed, 1964

Dick van der Knaap heeft in 2014 deze foto's geplaatst. Het verhaal dat HCD'ers met dit bed op wielen van Dordrecht naar 'De Wildert' in het Branbantse Bosschenhoofd reisden heeft Dick geplaats onder Reflecties | Zoekhoek | Het Bed.

  • Taart voor de Raad, maart 1965
Kamerbewaarder Busink presenteert op het stadhuis een taart aan de gemeenteraad. De HCD trakteerde de Raad vanwege het besluit over een nieuw onderkomen. De blij kijkende stadsbestuurders zijn wethouder Van Meurs en burgemeester Van der Dussen.
De verhuizing van de Hellingen naar het Oranje Vrijstaatplein was aanstaande.

Deze traktatie wordt ook genoemd en soms afgebeeld in:

Nieuwe Dagblad 3 mrt 1965

Het Vrije Volk 3 mrt 1965

Dordrechts Nieuwsblad mrt 1965

Onbekend mrt 1965 nr 1

Onbekend mrt 1965 nr 3

Kees Snoek nam de gebeurtenis op in een gedicht.

  • Afscheidsdefilé 30 juni 1965
De HCD is aanwezig bij het afscheidsdefilé voor burgemeester Mr J.A.H.J. van der Dussen.
Aanwezigen bij het afscheidsdefilé: Wim Boer, Peter Wolst, ....?, Ries Versluis, Ingeborg Jansen, Ruud Ooyen.
  • Pimmetje

Op de plek waar het toneel zal worden gebouwd, vertoont de in een vloerkleed gehulde en besnorde Wim Wiessner in 1966 zijn kunnen in een rol van het toneelstuk ‘Pimmetje’. De scène laat een overval op een gestrand reisgezelschap zien. Wim had in dit stuk gespeeld bij de eindejaarsopvoering van zijn middelbare school. Bij de oprichting van afdeling Toneel is met dit stuk begonnen, maar het werd geen succes; het is nooit opgevoerd. Uitvoeringen van andere stukken werden pas gegeven na de komst van regisseur Van Munster.

  • Diverse uitstapjes (meerdere jaren)

  • Nieuwjaar 1968
Op 1 januari 1968, even na 12 uur 's nachts, bergt secretaris Kees Snoek de ordners met correspondentie en verslaggeving van het jaar 1967 in het archief. Frank Noordzij, Cor Reehorst, Huib van der Weijden, Wim Wiessner, Gert Wermer en Jan Landsmeer waren er getuige van, evenals Jan H. Kraal die de foto maakte. Het archief was een kleine ruimte onder de gang nabij de ingang van de zolder op het Oranje Vrijstaatplein. Een luik verschafte toegang tot deze ruimte.
  • Werknachten ca. 1968

Sommige (verbouwings)klussen kwamen maar niet klaar tijdens de openingsuren van de Hobby Club. Dan werd een werknacht georganiseerd om die eens flink aan te pakken. Niet alleen het 's nachts werken was een hoogtepunt, ook de schafttijd die er in de toneelzaal werd gehouden met patat en een pilsje was een belevenis. Op de foto's komen voor: Kasper Jansen, Jan H. Kraal, Ger de Pee, Kees Ruurs, Kees Snoek, Lies en Wim Wiessner.

Jan H. Kraal schreef een impressie van zo'n werknacht in Hobby Puk, 12e jaargang, no 3.

  • "Praatjes", ca. 1968

Het toneel en de toneelzaal worden hier gebruikt voor een kletspraatje, een onderonsje, een improvisatie, een overpeinzing. In alfabetische volgorde treden op: Reinder Kaptein, Jan H. Kraal, Betty Pannekoek, Kees Snoek, Lies en Wim Wiessner.

  • Carnaval 1969

Zoals menig Dordtse vereniging vierde ook de HCD carnaval (boven de rivieren). Eén keer, in 1969. Op de foto's: Jan H. Kraal met z'n knakworst, en met z'n hippie-vriendin Betty Pannekoek en Reinder Kaptein aan het eind van de avond zoals hij die ook begonnen was: als indiaan.

  • Goya tentoonstelling (1970)

Anja Boogaard, Ruud Meyer, Marionnel Schots, Kees Snoek en Jan Tom togen in september 1970 naar Den Haag om er de Goya-tentoonstelling te bezoeken. Onderweg een terrasbezoek. Jan en Kees hadden niet verwacht ook nog naar het strand te gaan. Ruud en Marionnel wel; zij hadden badkleding bij zich.

  • Telegraaftoestel
Dit telegraaftoestel bevond zich ooit in de boedel van de HCD. Het boek 'De geschiedenis van de rijkstelegraaf 1852-1952' vermeldt dat de eerste telegraaflijn in Nederland tussen Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Dordrecht, Breda en Utrecht in 1852 is geopend. Bij fabrikant Siemens & Halske is nagegaan of dit toestel uit die tijd is. Dit toestel blijkt nog een paar jaar ouder te zijn en het is aangepast aan de “moderne” tijd. Het morseschrift werd bij het oude toestel met een kraspen in een strook papier gekrast. Bij de aangepaste uitvoering worden de morsetekens via een inktrolletje op een strook papier geschreven. Aan het toestel is te zien dat het is omgebouwd. Helaas waren de gewichten en de ketting er niet bij. Het boek vermeldt dat de telegrafist in Dordrecht, na een jaar het werk niet meer aan kon. Ieder bericht moest van de ene stad naar de andere worden doorgeseind. Later is de verbinding van Rotterdam met Breda rechtstreeks uitgevoerd en de telegrafist werd in Breda te werk gesteld. Voor zover achterhaald kan worden is het toestel uiteindelijk geschonken aan de toenmalige MTS in Dordrecht en heeft het daar lang op zolder gestaan. Vervolgens heeft de MTS (de latere HTS) het toestel aan de Hobby Club geschonken. Ook op de HC aan het Oranje Vrijstaatplein leidde het toestel hetzelfde bestaan als op de vorige zolder.

Inloggen

X